ד"ר יואב ברגר - ירוד - קטרקט
קטרקט – ירוד
Cataract
אחד התנאים לראיה טובה היא שקיפות הקרנית והעדשה הטבעית. כאשר מתפתח קטרקט משמעות הדבר היא שעדשת העין הטבעית מאבדת מהשקיפות שלה. דבר זה גורם לפגיעה בחדות הראיה ובאיכותה.
סיבות להופעת קטרקט :
•תרופות שונות לרבות סטרואידים.
•קיים קשר לחשיפה ממושכת ורבת שנים לקרינת שמש – UV .
•קטרקט מולד – מצב חריג יחסית.
•מחלות עיניים שונות – כגון דלקות תוך עיניות כרוניות - אובאיטיס.
•מחלות כלליות כגון סוכרת.
קטרקט מפריע לראייה באופן כללי. הסימנים לרוב סוגי הקטרקט הם :
•פגיעה בצבעים הנראים וראייה של גוונים צהובים יותר לכל דבר.
•קושי רב יותר להבדיל בין גוונים דומים ולהבחין בקוים עדינים של רקע דומה.
התפתחות הקטרקט הינה הדרגתית בד"כ ולא תמיד ניתן להרגיש בקיומו של הקטרקט עד אשר מגיע לשלב מסוים אשר מפריע לראייה. יתכן שיהיה קטרקט משמעותי בעין אחת וקטרקט מתחיל או כלל לא בשניה כך שבמצב שבו שתי העיניים פקוחות יהיה קשה לשים לב לכך.
קטרקט הוא תהליך הדרגתי אופיני לגיל, אין דרך ידועה וברורה למנוע אותה. מחקרים שונים הצביעו על סיבות שונות המאיצות התפתחות קטרקט, כך שבמידה וניתן להמנע מגורמים אלה אפשר להקטין הסכוי להתפתחות קטרקט. למשל שימוש בתרופות כגון סטרואידים במידה ואין הכרח.
סיבות אפשריות העלולות לזרז התפתחות קטרקט :
•חשיפה מוגזמת לקרינת UV הקיימת בשמש בעיקר כאשר לא מרכיבים משקפי שמש מחוץ לבית.
•חשיפה לקרינה בזמן ריתוך.
•שימוש מוגזם בתרופות המכילות סטרואידים.
•דלקות חמורות ולא מטופלות.
מומלץ להבדק באופן שגרתי אצל רופא עיניים מדי שנה לאחר הגיל 40, כדי לוודא שאין קטרקט ( בדרך כלל בגיל מבוגר יותר ) או בעיות עיניים שונות כגון לחץ תוך עיני – גלאוקומה ועוד.
הטיפול היחיד בקטרקט הוא ניתוח בו מחליפים את עדשת העין בעדשה מלאכותית צלולה ושקופה.
•כאשר הראייה לא חדה, מטושטשת ולא ברורה.
•כאשר חדות הראייה יורדת מתחת למינימום הדרוש לנהיגה או לעבודה תפקודית.
•כאשר יש מרשם גבוה שקשה לתקן במשקפיים וניתוח הקטרקט עשוי לשנות את המרשם למתון יותר בתוצאה הסופית שלו.
בעבר נהגו להמתין טרם ניתוח הקטרקט עד למצב מתקדם שנקרא "קטרקט בשל". מסיבות שונות היו נמנעים מניתוח קטרקט עד שלב זה. כיום הגישה ברוב המקרים שונה ההחלטה על הניתוח נופלת במשותף על ידי הרופא והמטופל בהתאם למידת ההפרעה בראיה וגורמים נוספים כגון מצב בריאותו הכללי של המטופל ועוד.
מתי ניתוח קטרקט מסוכן יותר מהרגיל?
•כאשר יש קטרקט בעין אחת ועין שניה אינה רואה עקב פגיעה, מחלה, עין עצלה וכדומה.
•במצבים ומחלות שונות כגון סוכרת, הפרדות רשתית וכדומה.
•במקרים בהם הקטרקט התחלתי וקיים בעין שאינה רואה עקב סיבות אחרות.
ברוב המקרים הראייה משתפרת באופן משמעותי זמן קצר אחרי ניתוח קטרקט. המרשם למשקפיים משתנה מאוד ולעיתים יכול לרדת לחלוטין, אולם התאמת משקפיים יש לעשות רק מספר שבועות, חודש – חודשיים אחרי הניתוח. ישנם סוגי ניתוח קטרקט שונים, ובהתאם זמן ההתאוששות שונה. ישנם מקרים בהם יש צורך בהרכבת משקפיים מיד לאחר ניתוח קטרקט, וזאת לשם עבודה או תפקוד יומי. במקרה כזה ניתן לעשות משקפיים גם זמן קצר לאחר הניתוח, בידיעה שהמרשם עשוי להשתנות בקרוב. במצב מעין זה כדאי לרכוש עדשת משקפיים פשוטה ולא להשקיע במשקפיים יקרים, כמו למשל משקפי מולטיפוקל.
בכל ניתוח מכל סוג עלולים להיות סיבוכים שונים. בניתוח קטרקט בד"כ אינו מבוצע בהרדמה כללית ולכן נעדר סיבוכים הקשורים להרדמה כללית. ניתוח קטרקט הינו ניתוח נפוץ מאוד המבוצע כבר שנים רבות בצורותיו השונות , ושיערו הסיבוכים נמוך למדי . עם זאת הם קיימים והעקריים שבהם כוללים זיהומים, הפרדות רשתית, מרשם גבוה וצלינדר גבוה בעין המנותחת, פגיעה בראייה ברמה זו או אחרת ואף פגיעה מוחלטת ביכולת הראייה.
קטרקט היא עכירות בעדשת העין הטבעית, ולכן לא יכול לחזור באותה צורה לאחר ניתוח קטרקט. לאחר ניתוח יכולה להופיעה עכירות של הקופסית הטבעית אליה הושתלה העדשה בניתוח והיא מכונה קטרקט מישני. על פי רוב הוא מופיע חודשים אחרי הניתוח. מצב זה ניתן לטיפול באופן מהיר על ידי לייזר.
.jpg)
ההכנות לניתוח נעשית תחילה בדיקת עיניים יסודית, כולל בדיקת US לקביעת כח העדשה המושתלת. לאחר שנקבע הצורך בניתוח יש ולקבל גם הפניה לרופא/ת המשפחה על מנת להכין לקראת הניתוח תוצאות של בדיקות מעבדה, אקג, ומכתב מרופא/ת המשפחה על מצב הבריאות והתרופות .
האם לקחת תרופות כרגיל לפני הניתוח ?
יש להפסיק אספירין (שבוע לפני הניתוח), החלטה לגבי כך יש לקבל מהרופא המנתח. מטופלים הנוטלים קומדין יתייעצו עם המנתח ורופא.ת המשפחה האשר לאופן בו יש להסדיר את נטילת הקומדין טרם הנתוח.
לגבי תרופות אחרות: יש לקחת כרגיל תרופות ללחץ דם, למחלות לב, לסוכרת, ולכל מחלה אחרת. גם ביום הניתוח. יש להמשיך לקחת גם טיפות עיניים אותן לוקחים בקביעות (למשל לחולים בגלאוקומה).
צריך להיות בצום ?
אין צורך להיות בצום, אך מומלץ לאכול ארוחה קלה בלבד.
מה לעשות ביום הניתוח ?
יש להגיע לבית החולים על פי ההנחיות, כשעה לפני הניתוח עצמו, להשלמת הסידורים המנהלתיים, והכנת העין לניתוח. יש להביא את מכתב ההפניה לבית החולים, וכל המסמכים שנתבקשת להביא , כמו:
תוצאות של בדיקות מעבדה, אקג, ומכתב מרופא המשפחה.
מכתבי התחייבות מקופת החולים או המבטח במידה ויש צורך
לפני הניתוח האחות תשים טיפות להרחבת האישון הרחבה מליאה.
יש להסיר איפור סביב העין – לא לבוא מאופרת.
מה קורה מיד לאחר הניתוח ?
בסוף הניתוח העין לרוב נחבשת. אין להסיר את התחבושת . בדרך כלל אין כאבים, אולם אם מרגישים כאב, מותר לקחת טבליות נגד כאב, לפי מה שרגילים בדרך כלל – למשל אקמול או אופטלגין.
מתי הביקורת לאחר הניתוח ?
הביקורת הראשונה לאחר ניתוח הקטרקט תתבצע בדרך כלל למחרת, ולעיתים ביום הניתוח עצמו. במידה והעין נחבשה, בביקורת תוסר החבישה והעין תיבדק. בסיום הביקורת יתקבלו הסברים באשר להמשך הטיפול.
מה קורה לאחר הביקורת ?
בתחילה הראיה עשויה להיות מעורפלת, ויתכן שיהיה לה גוון ורוד או תכלת. שיפור ממשי בראיה יהיה תוך מספר ימים.
תיתכן תופעה של ריצוד או הבהוב והפרעה בשה הראיה החיצוני – התופעה חולפת עם הזמן.
תחושת גוף זר, כמו גרגר חול, שכיחה אחר הניתוח. הדבר בד"כ נובע מיובש חולי גלאוקומה יקבלו הוראות לגבי המשך נטילת הטיפות לגלוקומה.
תור לביקורת הבאה – בדרך כלל אחר כשבוע יינתן על ידי המזכירה כמו בכל ניתוח מותר שיהיה בתחילה קצת גרוי או כאב קל או אודם קל . אך בכל מיקרה במהלך המעקב לאחר הניתוח, אם מופיעה ירידה חדה בראיה, נפיחות ניכרת, אודם באזור העין והעפעפיים או כאב עז, יש להתקשר מייד .
מה מותר ומה אסור אחרי הנתוח ?
אין הגבלה בקריאה, צפיה בטלויזיה או עבודה מול מחשב.
מותר להתכופף ומותר לבשל
יש להימנע ולא להרטיב את העין בשבועיים הראשונים (את השיער אפשר לחפוף כמו במספרה)
יש להימנע משחיה בבריכה או בים למשך חודש ימים. יש להימנע מפעילות גופנית אינטנסיבית, אפשר להתעמל התעמלות מתונה, ואין מניעה מצעידה. אפשר להרכיב משקפי שמש להקלה על סנוור
מתי מתאימים משקפיים חדשים ?
התאמת משקפיים חדשים נעשית רק כ-6 שבועות אחר הניתוח. עד אז ניתן להשתמש בכל משקפיים שיש, אם הם עוזרים לראיה הכללית. גם אם הם לא מתאימים לעין המנותחת, הם לא "מקלקלים" את הראיה. כמובן – אפשר גם שלא להרכיב משקפיים – הכל לפי הנוחות.